Het is erg handig om te weten hoe je een nette V hals maakt. Soms zit er aan het patroon een capuchon, of vind je de boord gewoonweg niet mooi.

De basisregel is dat je de lengte van de halsopening meet en dan 70-75% pakt voor de halsboord. Dit moet trouwens wel van boordstof zijn, anders rekt het niet genoeg. Deze regel geldt ook voor het maken van een normale halsboord. Het bevestigen van een normale halsboord is hetzelfde als beschreven in de boordentutorial. http://www.irisholt.nl/tutorials/boorden-tutorial/

Voor deze tutorial heb ik foto’s gemaakt tijdens het inzetten van een V hals in een Tshirt. Ik heb iets meer dan 70% gepakt (zonder naadwaarde)  En als onderstaande gestikt met de goede kanten tegen elkaar met een rechte steek.

Je knipt de naad terug en in het midden een klein knipje om de hoek mooi te krijgen. Daarna vouw je hem om en krijg je eigenlijk je boord al! 🙂

 

Om hem goed vast te zetten aan het Tshirt moet je eerst je T shirt voorbereiden. Je naait een klein stukje voor in het shirt om de V heen met een rechte steek om dit stukje te stabiliseren.

Daarna maak je ook hier een knipje

Vervolgens leg je de pint van de V hals boord op de V hals van je Tshirt. Zorg dat het netjes recht ligt.

Je stikt dit stukje voorzichtig vast met een rechte steek. Er mag best een puntje uitsteken van de boord.

Hierna maak je de rest van de boord vast zoals omschreven staat in de boordentutorial  http://www.irisholt.nl/tutorials/boorden-tutorial/en viola!

Een nette V hals:

Je kan eventueel de hals nog doorstikken met een dubbele naald zodat de naad naar beneden blijft liggen.

Veel succes! En mocht je nog informatie missen hoor ik het graag. 🙂