Hier een optie voor een eenvoudig winterjurkje om te beginnen. Stap voor stap word je door het maken heen geholpen.
Het patroon die ik hiervoor gebruikte is het Billie 3 in 1 jurkje van Band en Lint: https://www.bandenlint.nl/product/patroon-jurkje-billie-3in1/
Het is een zeer eenvoudig jurkje met overzichtelijke mogelijkheden. Toch zal je zien dat veel eenvoudige jurkjes volgens dezelfde werkwijze in elkaar te zetten zijn.
Natuurlijk moet je weten wat je gaat maken. Afhankelijk van het patroon ga je stof kiezen.
Voor dit jurkje is een iets rekbare stof nodig. Ik heb een warme stof gekozen die aan de binnenkant zelf gevoerd is. Deze stof kwam ik tegen op de markt, maar overal zijn vergelijkbare stoffen te verkrijgen.

Voor je begint met het zitten achter de naaimachine kan je misschien twee blogs eerst doorlezen:

Naaijargon

stoffen

benodigdheden.

 

Voorbereidingen:

Om een jurkje te maken heb je stof nodig. Bij het patroon zit vaak een tabel om te bepalen hoeveel stof je nodig hebt. In mijn blog over stoffen kan je zien waar je met het en kiezen van stof op moet letten. Ook staat er een patroonblad bij waar het patroon op te vinden is. Als je hebt gekeken welke maat je nodig hebt teken je deze over op patroonpapier.

.

Denk hierbij om de extra tekens die op het patroon staan.
-Recht van draad is de richting van de hoofddraad van de stof.
-stofvouw is dat die zijde aan de vouw moet liggen en dus niet geknipt wordt.
-Beleg is een apart stukje aan de hals
-streepjes geven vaak aan waar en knipje moet of waar de mouw aan vast moet

Als je de uitgeknipte delen op de stof hebt liggen moet je wel weten of de naadwaarde in het patroon zit. Bij dit patroon is dat niet zo en moet je dus zorgen dat de ruimte die je nodig hebt om de stof vast te zetten er extra bij komt. Reken hier ongeveer 1 cm voor

stap 3

Leg het voor en het achterpand met de goede kanten tegen elkaar. Speld de schoudernaden en stik ze. Bij rekbare stoffen kan je ze het beste stikken met een stretchsteek of een zigzagsteek. Aan de rand kan je de stof locken of afwerken met een zigzag teken rafelen.