Hoe zet je een boord aan een broek of een trui? Halsboorden, mouwboorden of de bovenboord van een broek. Hier wat tips om de boord en makkelijk en snel in te zetten

Je hebt verschillende soorten boorden:

  1. mouw en tailleboorden van truien en jurkjes. Deze boorden moeten wel wat elastisch zijn, maar lang niet zoveel als de halsboord. Je kan ze van boordstof maken (heeft mijn voorkeur) maar ook van tricot.
  2. Halsboorden. Dit zijn de boorden die vaak voor problemen zorgen. Heb je een trui klaar, past het hoofd er niet door. Erg belangrijk is dat de halsboord van zeer elastische stof is en dat het met de juiste steek is vast gezet. Als je de halsboord vastzet met een niet rekbare steek, heeft de stof geen ruimte meer om te rekken. Zelf vind ik de combinatie van boordstof en het werken met dubbele naald de ideale combinatie voor een halsboord, maar een zigzagsteek/strechsteek werkt ook.
  3. Broekboorden en rokjesboorden elastisch.  Dit zijn mijn favoriete boorden. Je kan ervoor kiezen goede kwaliteit boordstof te nemen en deze boorden zonder binnenelastiek op het kledingstuk te zetten. Hiervoor moet het elastiek wel een stevige rek hebben en van goede kwaliteit zijn. Omdat mijn ervaring is dat dit toch op ten duur gaat lubberen gebruik ik een binnenelastiek van 2-2,5 cm breed.
  4. Leggingboorden. Deze noem ik apart omdat hierbij er niet een losse boord wordt gebruikt. Je zet de stof van de broek om het elastiek heen vast.
  5. Broekboorden zonder elastiek met gulp. De volwassenen versie van de boord. Hierbij zet je de boord vast zonder rek en zorgt de knoop ervoor dat de broek blijft hangen. Voor kinderen zal ik deze versie afraden.
  6. Broekboorden met knoopschatelastiek. Hierbij gebruik je niet rekbare stof voor de boord maar verwerken je er elastiek in zodat het een soort mix wordt tussen optie 3 en 4. Je kan hierbij kiezen voor met/zonder gulp of een nepgulp. Voordeel is dat je het elastiek van buitenaf aan kan passen.
  7. Broekboorden niet elastisch met elastiek erin. Deze versie gebruik je bijvoorbeeld in een skinny jeans.

Aan de slag:

Voor deze tutorial heb ik het zetten van een elastische boord met elastiek op een niet rekbare broek gekozen. Misschien komen er straks nog versies bij. Mocht er een versie zijn waar jij niet uitkomt, kan je het altijd aangeven.

Als eerste zorg je voor een goede boordstof en knip je de stof op de aangegeven breedte en lengte. Ik zorg dat ik altijd de boord leg op een vouw zodat ik 1 lang stuk heb
.

Je legt de boord dubbel met de goede kanten op elkaar en stikt de korte kant zodat je een cirkel hebt. Deze naad kan je gewoon met een rechte steek naaien. De rek van de boordstof vangt dit wel op. Ook hoef je hem niet af te werken (liever niet zelfs)

Leg de cirkel voor je op tafel met de naad naar de zijkant en geef met een speld de andere kant aan. Nu leg je de speld op de naad en geef je de zijkanten aan. Als het goed is heb je nu de boord op 4 gelijke delen gemerkt.

 

Mocht je een los elastiek willen gebruiken in de boord, zorg dan dat dit elastiek rondgenaaid de juiste lengte heeft. Deze moet zonder slagen erin genaaid worden en kan met zowel zigzag als rechte steek. Laat aan beide kanten een cm of 2 over zodat je eventueel de boord nog wat kan verruimen.

Pak de boord en sla deze dubbel met de naad open. Zo krijg je de minst dikke bult. Plaats de boord dubbengevouwen boord over de bovenkant van de broek met de stofuiteinden naar boven en de naad middenachter. Leg het elastiek met de naad naar achter in de boord en zet de boord middenachter vast aan de broek. (Als je het op deze manier doet kan je namelijk altijd makkelijk de boord verbreden).

Speldt nu de markeerpunten op de boord vast aan de broek. 2 op de zijnaad en 1 middenvoor. Zorg dat je goed speld (stevig) en beide delen van de boord meepakt.

Nu rek je de boord op in 4 delen. Je pakt steeds een deel tussen twee spelden en rekt de boord zodat deze even lang wordt als de broek. Als dat zo is speld je hem vast.

 

TIP: probeer enkel de boord te rekken en het elastiek net niet mee te pakken. Het is ook niet de bedoeling dat je die straks meenaaid. Enk ook om de delen tussen de zakken en midden voor. Dit kan je voorkomen door deze twee delen even eerst te stikken. 😉

Nu het spannendste gedeelte: het stikken……

 

Ik pak hiervoor het liefste de lockmachine omdat die direct stikt en afwerkt, maar het kan ook met een stretch of een zigzagsteek. TIP: probeer niet te dicht bij de kant te stikken in het begin en neem de tijd voor het spelden. Het is een grote frustratie als je na het stikken er achter komt dat je niet op alle delen beide boorden of de broek mee hebt genaaid.

 

En het resultaat:

Kijk voor het aanzetten van een V hals bij http://www.irisholt.nl/tutorials/zelf-een-v-hals-maken/